De ketel brandt!

Gisteren heeft een bevriend installateur onze nieuwe ketel helpen aansluiten. De ketel hadden we al opgehangen en over de vloerverwarming hebben we een tijdje geleden geschreven. We hebben even gewacht om de vloer te laten uitharden, maar nu draait hij dan!
We hebben eerst een principeschema gemaakt om te bedenken en te structureren wat we allemaal nodig zouden hebben en om na te kunnen denken over de benodigde regeling van het systeem. Het achterhuis met de oude nog bestaande installatie moet namelijk ook nog blijven functioneren, anders krijgen we het daar niet warm. Nou ja, we zouden de oude ketel daarvoor kunnen blijven gebruiken, maar omdat we daar ook slapen is dat niet wenselijk (er hangt een CO-melder, maar nu zetten we iedere nacht de ketel voor de zekerheid uit) én we verwachten dat we met de nieuwe ketel veel minder gas gaan verbruiken.
Alle appendages, fittingen en leidingen hebben we vervolgens besteld en zaterdagochtend zijn we begonnen met het opbouwen van het systeem. Aan het eind van de middag waren we klaar en dat zag er zo uit:
Dat deze ketel veel minder gas verbruikt is zelfs hoorbaar. Waar de gasmeter, als de oude ketel aanstaat, ronkend zijn werk doet is deze als de nieuwe ketel aanstaat nauwelijks tot niet hoorbaar. Een verademing! Daarnaast levert deze ketel ook warmtapwater. Dat kregen we eerst vanuit een elektrische boiler. Ook daar zullen we ondanks de stijgende gasprijs flink op gaan bezuinigingen.
De volgende stap om te verduurzamen is natuurlijk het plaatsen van een warmtepomp! Voordat we dat doen willen we eerst zonnepanelen leggen en daarvoor moet het achterhuis worden aangepakt zodat die op het gerenoveerde dak kunnen komen te liggen. Nu gaan we eerst het voorhuis afmaken: 19 november komen de trappen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.